Jaja - czy faktycznie są zdrowe?

Jaja - czy faktycznie są zdrowe?
Jaja - czy faktycznie są zdrowe?

Gotowane na twardo, na miękko, sadzone, w koszulce, faszerowane lub pod postacią jajecznicy. Jajka są obecne w naszej diecie niemal każdego dnia. Powszechnie uznawane są one za doskonałe źródło białka i podstawę pożywnego śniadania. Czy jajka naprawdę są takie zdrowe, jak nam się wydaje?

Wartość odżywcza jajek

Jedno, średniej wielkości 60 gramowe jajko kurze, zawiera:
• 83,4 kcal,
• 7,5 g białka,
• 0,36 g węglowodanów,
• 5,82 g tłuszczu.

W białku jajka kurzego znajdziemy:
• 88% wody,
• 12% proteiny, zawierające wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy.

W żółtku znajduje się:
• 50% wody,
• 50% suchej masy, w skład której wchodzą: tłuszcze (32%), proteiny (16%), witaminy i minerały (2%).

Substancje o szczególnym znaczeniu dla naszego zdrowia, które możemy znaleźć w jajku Pod względem żywieniowym, jajka są produktem o unikatowym składzie. Zawierają one również, cenne z punktu widzenia zdrowotności, substancje:
• lecytynę - zawarta jest w białku; ten fosfolipid potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego,
• cholinę - forma lecytyny; wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
• cystatynę - białko zawarte w białku jajka, uznawane jest za czynnik antynowotworowy,
• yolkinę - substancja wyizolowana z żółtka, prowadzone są badania nad wykorzystaniem yolkiny w leczeniu choroby Alzheimera,
• kwasy omega-3 - zmniejszają odkładanie się złego cholesterolu u naczyniach krwionośnych,
• witaminy z grupy B, szczególnie B12- jej brak może powodować choroby neurodegeneracyjne.

Ile jajek można jeść dziennie?

W latach 90. popularny był pogląd, że nie należy jeść więcej niż 1 jajko dziennie, aby nie obciążać organizmu zawartym w nim cholesterolem. Okazało się to nie mieć pokrycia w rzeczywistości. Spożywanie dużych ilości jajek (2-3 dziennie) przyczynia się do zmniejszenia odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Jajka zawierają duże ilości dobrego cholesterolu HDL, który usuwa z organizmu zły cholesterol LDL, odkładający się w naczyniach krwionośnych.

Jak jeść jajka, aby były najzdrowsze?

Lekarze zalecają jedzenie jajek w postaci na miękko, lekko ściętych. W takiej postaci białko nie posiada właściwości uczulających. Aby pozyskać wszystkie cenne substancje zawarte w żółtku, nie powinno być one mocno ścięte, ponieważ w tej formie peptydy ulegają denaturacji.