Jakie tłuszcze powinny zagościć w Twojej kuchni?
Nie sposób wskazać na jeden konkretny rodzaj tłuszczu, który sprawdzi się do wszystkiego. W zaciszu własnej kuchni warto więc posiadać różne rodzaje, aby łączyć je w najlepsze kombinacje, które wpłyną pozytywnie nie tylko na wygląd, ale również na samopoczucie.
Do jakich sytuacji wybrać konkretne oleje
Oliwa z oliwek powinna znaleźć miejsce w każdej kuchni bez względu na to czy domownicy starają się zrzucić zbędne kilogramy, czy też nie. Doskonale sprawdza się zarówno w trakcie przygotowywania gorących dań, jak i wszelkiego rodzaju sałatek i sosów. Ten rodzaj tłuszczu bardzo często podawany jest w towarzystwie chleba, gdyż smakuje wybornie, kiedy moczy się w nim świeże pieczywo. Nie posada wielu wad, jedynie należy mieć na uwadze, że oliwa z oliwek, tak samo jak inne tłuszcze jest bardzo kaloryczna. Dostępne są też tłuszcze roślinne do smarowania. Sprawdzą się one bardzo dobrze u wszystkich osób, które zmagają się z problemami o charakterze kardiologicznym. Warto wybrać odpowiedni rodzaj, który będzie dopasowany do potrzeb. W tym przypadku doskonale sprawdzą się do smarowania pieczywa. Kiedy przygotowujemy sałatki warto sięgnąć po olej lniany, który tłoczy się na zimno. Należy mieć na uwadze, że nie wolno używać go w trakcie przygotowywania gorących posiłków, jednakże w oryginalnej postaci sprawdza się idealnie i jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Z kolei wszystkie panie domu, które lubią piec, powinny regularnie sięgać po olej rzepakowy bądź oliwę z oliwek, gdyż do wypieków sprawdzą się najlepiej.
Ciekawostki na temat tłuszczu
Tłuszcz spożywany przez człowieka ma postać trójglicerydów, czyli trzech kwasów tłuszczowych oraz jednej cząsteczki glicerolu. W trakcie rozpadu odbywa się generowanie energii. Jednakże w sytuacji, kiedy spożywa się zbyt dużo tłuszczów i dochodzi do tego zbyt mała aktywność fizyczna można zauważyć przyrost komórek tłuszczowych. Dobrze wiedzieć także w jaki sposób zachowuje się tłuszcz, kiedy zostaje spalany z ciała człowieka. W momencie, gdy ciało potrzebuje większej ilości energii niż zostaje mu dostarczona, wiązania trójglicerydów zaczynają rozpadać się. W dalszej kolejności tłuszcz zmienia swoją formę w CO2 oraz H2O. Jednakże większość tłuszczu występującego w ludzkim organizmie w trakcie spalania zostaje wydychana.