Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia
Teoretycznie każdy wie, że bez śniadanie nie należy wychodzić z domu. Jednakże, dorośli z reguły zapominają o tej jakże ważnej zasadzie i w wirze porannych obowiązków mają czas jedynie na gorący napój czy szklankę soku. Dlaczego warto uczynić wszystko, aby rozpocząć dzień w towarzystwie porządnego posiłku?

Czy można przyspieszyć metabolizm?

Czy można przyspieszyć metabolizm?
Kiedy zapadnie już decyzja o rozpoczęciu odchudzania człowiek dąży do tego, aby zbyt duża waga zniknęła w mgnieniu oka. Sytuacja nie jest jednak tak łatwa, gdyż kilogramy gromadzone miesiącami, a czasem i latami nie znikną jak za dotknięciem czarodziej różdżki, trzeba wytrwale czekać. Jednakże, można sięgnąć po określone produkty, które przyspieszą metabolizm, o co chodzi?

Dziczyzna – niedoceniana, a taka wartościowa

Dziczyzna – niedoceniana, a taka wartościowa

W polskiej kuchni króluje wieprzowina oraz drób. Jest to prawdopodobnie związane z korzystną ceną oraz prostotą w przygotowaniu. Warto jednak wzbogacić swój jadłospis i chociaż od czasu do czasu pozwolić sobie na dziczyznę. Zawiera ona wiele cennych substancji odżywczych.

Łosoś – zdrowy czy może jednak nie do końca?

Łosoś – zdrowy czy może jednak nie do końca?

Łosoś jest rybą najczęściej wybieraną przez Polaków. Jego cena jest przystępna dla większości kieszeni, a dodatkowo łatwo jest go przygotować. Dostępność w każdym supermarkecie sprawia, że gości on na stołach bardzo często.

Ciecierzyca - dlaczego powinna zagościć w twojej kuchni na stałe?

Ciecierzyca - dlaczego powinna zagościć w twojej kuchni na stałe?

Ciecierzyca znana jest przede wszystkim w kuchni wegetarian oraz mieszkańców terenów Morza Śródziemnego, Azji i Bliskiego Wschodu. Na naszych stołach nie jest potrawą wyjątkowo popularną, jednakże obecnie coraz to śmielej i chętniej włączamy ją do codziennego jadłospisu.

Jaja - czy faktycznie są zdrowe?

Jaja - czy faktycznie są zdrowe?

Gotowane na twardo, na miękko, sadzone, w koszulce, faszerowane lub pod postacią jajecznicy. Jajka są obecne w naszej diecie niemal każdego dnia. Powszechnie uznawane są one za doskonałe źródło białka i podstawę pożywnego śniadania. Czy jajka naprawdę są takie zdrowe, jak nam się wydaje?

Skąd bierze się brak apetytu?

apetyt

Nie ma jednej przyczyny braku apetytu. Mogą one być zupełnie inne u dzieci i dorosłych, jednak wykazują identyczne objawy. Utrwalenie nawyków niejadka może źle wpłynąć na zdrowie i kondycję, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do zagrożenia życia.

Zalety i wady mrożonek

Zalety i wady mrożonek

Mrożonki dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w okresie późnej jesieni oraz zimy, kiedy to na półkach sklepowych wybór świeżych warzyw oraz owoców ulega znacznemu zmniejszeniu. Czy jednak warto po nie sięgać, czy też lepiej ograniczać się do dostępnych i sezonowych produktów?

Zalety gotowania na parze

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Nic w tym zresztą dziwnego - jest nie tylko wygodne, ale także smaczne. A przy okazji pozwala na zachowanie witamin i minerałów, które znikają podczas smażenia czy pieczenia. Jakie są zatem najważniejsze zalety gotowania na parze?