Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

W polskiej kuchni króluje wieprzowina oraz drób. Jest to prawdopodobnie związane z korzystną ceną oraz prostotą w przygotowaniu. Warto jednak wzbogacić swój jadłospis i chociaż od czasu do czasu pozwolić sobie na dziczyznę. Zawiera ona wiele cennych substancji odżywczych.
Łosoś jest rybą najczęściej wybieraną przez Polaków. Jego cena jest przystępna dla większości kieszeni, a dodatkowo łatwo jest go przygotować. Dostępność w każdym supermarkecie sprawia, że gości on na stołach bardzo często.
Ciecierzyca znana jest przede wszystkim w kuchni wegetarian oraz mieszkańców terenów Morza Śródziemnego, Azji i Bliskiego Wschodu. Na naszych stołach nie jest potrawą wyjątkowo popularną, jednakże obecnie coraz to śmielej i chętniej włączamy ją do codziennego jadłospisu.
Podczas gdy lekarze, pacjent oraz bliscy chorego skupiają się na chorobie – zresztą bardzo poważnej – nie myślą o innym, a jednak bardzo poważnym zagrożeniu, jakim jest niedożywienie.
Gotowane na twardo, na miękko, sadzone, w koszulce, faszerowane lub pod postacią jajecznicy. Jajka są obecne w naszej diecie niemal każdego dnia. Powszechnie uznawane są one za doskonałe źródło białka i podstawę pożywnego śniadania. Czy jajka naprawdę są takie zdrowe, jak nam się wydaje?
Nie ma jednej przyczyny braku apetytu. Mogą one być zupełnie inne u dzieci i dorosłych, jednak wykazują identyczne objawy. Utrwalenie nawyków niejadka może źle wpłynąć na zdrowie i kondycję, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do zagrożenia życia.
Mrożonki dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w okresie późnej jesieni oraz zimy, kiedy to na półkach sklepowych wybór świeżych warzyw oraz owoców ulega znacznemu zmniejszeniu. Czy jednak warto po nie sięgać, czy też lepiej ograniczać się do dostępnych i sezonowych produktów?
Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Nic w tym zresztą dziwnego - jest nie tylko wygodne, ale także smaczne. A przy okazji pozwala na zachowanie witamin i minerałów, które znikają podczas smażenia czy pieczenia. Jakie są zatem najważniejsze zalety gotowania na parze?