Zalety i wady mrożonek

Zalety i wady mrożonek
Zalety i wady mrożonek

Mrożonki dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w okresie późnej jesieni oraz zimy, kiedy to na półkach sklepowych wybór świeżych warzyw oraz owoców ulega znacznemu zmniejszeniu. Czy jednak warto po nie sięgać, czy też lepiej ograniczać się do dostępnych i sezonowych produktów?

Na czym polega mrożenie i dlaczego warto jeść mrożonki?

Mrożenie jest jedną ze skuteczniejszych form przedłużających zdatność do spożycia naprawdę wielu produktów spożywczych. Zdaniem ekspertów, takie utrwalanie żywności prowadzi jednak do utraty od ok. 10 do 30% witamin oraz minerałów, co jednak i tak prezentuje się znacznie lepiej niż w przypadku suszenia, wędzenia, zagęszczania czy solenia, jako innych form konserwacji. Mrożenie polega na szybkim chłodzeniu produktów w temperaturze od -20 do -40 stopni Celsjusza, a następnie utrzymywaniu ich w temperaturze mniejszej niż -18 stopni przez cały okres przechowywania. Poza wydłużającym się okresem możliwości spożycia tak powstałego pożywienia, w wyniku procesu mrożenia nie dochodzi także do rozwoju drobnoustrojów oraz ich przedostawania się do żywności (np. pałeczek duru, gronkowców czy Salmonelli), psucia się żywności, a przy tym i zatruć pokarmowych. Co więcej, mrożenie nie wymaga korzystania z żadnych dodatkowych substancji konserwujących i jest przy tym metodą szybką, wygodną oraz niepracochłonną. Mrożenie produktów pozwala nam na utrzymanie różnorodności naszych dań oraz dostępność produktów sezonowych, takich jak uwielbiane przez wielu truskawki, jagody czy maliny. Żywność mrożona, oczywiście odrobinę odbiega od produktów świeżych, to jednak nie traci ona swoich walorów smakowych.

Wady mrożonek

Mrożonki jako popularna i często wybierana forma żywności, poza licznymi i przeważającymi zaletami, posiadają również kilka wad, do których, poza wspomnianą utratą do 30% witamin, możemy zaliczyć także zmniejszenie jędrności oraz masy produktów, a także konsystencji wielu owoców i warzyw po rozmrożeniu. Są to jednak w większości walory estetyczne, które nie wpływają znacząco na wartość spożywanych posiłków.