Rozpuszczalna czy mielona - która kawa jest lepsza?

Rozpuszczalna czy mielona - która kawa jest lepsza?
Rozpuszczalna czy mielona - która kawa jest lepsza?

Wielu z nas, nie wyobraża sobie poranka bez wypicia filiżanki gorącej i aromatycznej kawy. Napój ten dodaje energii i pobudza do działania. Smakosze kawy dzielą się na dwa obozy: amatorów kawy mielonej oraz wielbicieli rozpuszczalnej wersji kawy. Która postać kawy- mielona czy rozpuszczalna, jest lepsza dla naszego organizmu?

Kawa mielona - jak powstaje?

Kawa mielona powstaje poprzez zmielenie palonych ziaren krzewu kawowego. Do produkcji kawy mielonej wykorzystywane są wyłącznie ziarna najwyższej jakości. Proces technologiczny produkcji kawy mielonej jest dość prosty. Kawa mielona zawiera również więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna.

Kawa mielona- sposób parzenia ma znaczenie

Zmielone ziarna kawy można zaparzać na wiele sposobów:

·      zalewać wrzątkiem w filiżance,

·      parzyć w ekspresach ciśnieniowych,

·      parzyć w ekspresach przelewowych,

·      parzyć na sposób turecki - polega on na gotowaniu kawy.

W zależności od sposobu parzenia, zmieniają się również właściwości zdrowotne naparu. Najzdrowszym sposobem parzenia mielonej kawy jest parzenie jej w ekspresie ciśnieniowym. Urządzenie to wtłacza do zmielonej kawy gorącą wodę pod ciśnieniem, a uzyskany napój ma maksimum smaku, aromatu oraz kofeiny. Proces parzenia jest krótki, tak więc do napoju nie trafiają substancje drażniące.

Najmniej zdrowy sposób to parzenie tureckie, ponieważ w procesie gotowania kawy, do napoju dostają się związki drażniące oraz niezdrowe związki eteryczne. Również kawa zalewana wrzątkiem w filiżance, może zawierać szkodliwe dla naszego zdrowia związki - diperteny, które mogą powodować podniesienie poziomu cholesterolu we krwi.

Kawa rozpuszczalna - jak powstaje?

Kawa rozpuszczalna, to najprościej rzecz ujmując, zagęszczony ekstrakt uzyskany ze zmielonych ziaren kawy. Ekstrakt ten poddawany jest procesowi liofilizacji, w wyniku czego usuwana jest z niego woda. Do produkcji kawy rozpuszczalnej zwykle wykorzystywane są gorsze jakościowo, ziarna. W skomplikowanym procesie technologicznym dodawane są różne substancje poprawiające strukturę i kolor granulek. Dzięki temu jest ona również łatwiejsza w zaparzeniu, gdyż nie musimy zalewać jej wrzątkiem. Kawa rozpuszczalna zawiera mniej szkodliwych dipertenów, oraz kofeiny niż kawa naturalna. W kawie rozpuszczalnej znajduje się za to więcej szczawianów - których nadmiar w diecie jest szkodliwy dla kości oraz uczulający nikiel. 

Najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia są kawy rozpuszczalne typu 2w1 lub 3w1. Zawierają one często w swoim składzie emulgatory, tłuszcz palmowy oraz duże ilości białego cukru (nawet 50% mieszanki).

Który rodzaj kawy wybrać?

 

Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Wszystko tak naprawdę zależy od ilości wypijanej kawy dziennie oraz sposobu parzenia. Osoby pijące duże ilości kawy, powinny wybierać kawę mieloną parzoną w ekspresie. Natomiast okazjonalni kawosze, mogą pozwolić sobie na 1-2 filiżanki kawy rozpuszczalnej dziennie.