Przetworzona żywność - wróg zdrowego odżywiania

Przetworzona żywność - największy wróg zdrowego odżywiania
zywnosc-przetworzona-burger

Przetworzona żywność jest bardzo wygodna, szczególnie gdy spojrzymy na prostotę przygotowania oraz krótki czas przygotowań i jedzenia posiłku. Wygoda ma jednak swoją cenę – wysoce przetworzona żywność jest uboga w witaminy, minerały oraz różne związki na przykład antyoksydanty.

Puste kalorie w przetworzonej żywności

Żywność wysoce przetworzona to wróg każdej diety – niezależnie, czy jest to dieta przeciwcukrzycowa, przeciwnadciśnieniowa, czy zwyczajna kuracja odchudzająca. Osoby chcące ograniczyć np. podaż sodu nie powinny w ogóle korzystać z przetworzonych produktów dietetycznych. Wynika to z faktu, iż w procesie produkcji stosuje się wiele konserwantów, które zawierają koszmarne ilości sodu – np. benzoesan sodu, octan sodu, askorbinian sodu. Spożywając np. słodycze w sporych ilościach można bez problemu kilkukrotnie przekroczyć podaż dobową sodu w diecie.

Tłuszcze, cukry i wypełniacze – prawda o przetworzonej żywności

Niestety, ale jest to całkowicie prawda. Przetworzone produkty żywnościowe ze względu na politykę kosztową oraz łatwość produkcji często stosują duże ilości cukrów prostych, syropu glukozowo-fruktozowego oraz tłuszczów- palmowego lub kokosowego. DO tego dochodzą barwniki, często zawierające spore ilości wspomnianego wcześniej sodu oraz związków obciążających przewód pokarmowy. Niestety, ale taki sposób produkcji żywności wpływa bardzo niekorzystnie na osoby ją spożywające i doprowadzają do licznych problemów zdrowotnych, których to absolutnie nie można zbagatelizować. Wystarczy jedynie przemyślane wybieranie produktów, aby uniknąć wielu niekorzystnych i niepotrzebnych składników dietetycznych.

Jak unikać przetworzonego jedzenia?

Należy nie kupować batoników, kolorowych napojów, gotowych dań – np. pizzy, hamburgerów lub gotowych produktów garmażeryjnych. Przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku naprawdę nie trwa tyle, aby konieczne było rezygnowanie z ich pozytywnych właściwości. W sieci jest cała masa przepisów na szybkie, zdrowe i przepyszne dania. Trzeba się tylko zainteresować!