Korzyści związane z picia oleju lnianego

Korzyści związane z picia oleju lnianego
Korzyści związane z picia oleju lnianego

Olej lniany zawiera przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych. Mowa o zdrowych tłuszczach, które znamy również jako kwasy omega-3. Jak można go stosować oraz jakie zalety się z tym wiążą? Przekonaj się już dzisiaj.

Dlaczego olej lniany jest tak zdrowy?

Olej lniany zawiera w sobie sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest on tłoczony na zimno, dzięki czemu nie traci swoich jakże cennych składników. W trakcie wyboru konkretnego produktu należy sięgnąć po produkt, który jest nierafinowany i całkowicie naturalny.

Olej lniany wspiera organizm w walce z wieloma dolegliwościami. Jest to związane z cennymi składnikami, które można w nim znaleźć, a wymienia się wśród nich chociażby błonnik. Składnik ten doskonale wpływa na układ pokarmowy, w związku z czym poprawia trawienie. Okazuje się pomocny dla osób, które się odchudzają oraz mają problemy z utrzymaniem właściwej wagi. Olej stanowi wspaniałą alternatywę dla osób, które chcą wyeliminować z diety tłuszcze zwierzęce, które jak wiadomo negatywnie wpływają na organizm. Omawiany olej sprawia, że następuje obniżenie poziomu złego cholesterolu, a precyzując olej zmienia się w całkowicie naturalny.

To produkt, który doskonale sprawdza się w roli kosmetyku. Sprawia, że skóra staje się o wiele miększa w dotyku, a także pozostaje dobrze nawilżona. Można go używać także do olejowania włosów, czyli popularnego sposobu na zmaganie się z suchymi i zniszczonymi włosami. W związku z tym większość osób kupuje olej w większych ilościach i jedna butelka trafia do kuchni, a inna stoi w łazience.

Olej można również pić, a polecana dawka waha się od 4 do 8 łyżeczek na dzień. Ważne, żeby upewnić się, że mamy do czynienia z olejem najlepszej jakości, który jest nierafinowany, tłoczony na zimno oraz świeży, a do tego stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych jest wysokie. Olej nadaje się znakomicie do sałatek, do przygotowania dressingów i kanapek. Jego smak przypomina orzechy, a więc wzbogaca potrawy i nadaje im wyjątkowego smaku. Warto jednak zaznaczyć, że zabrania się podgrzewania go oraz smażenia na nim. Nie trzeba na siłę pić go kilka razy dziennie, wystarczy skrapiać nim spożywane jedzenie i wprowadzenie oleju do diety odbędzie się całkowicie naturalnie.