Jedz ogórki, bo warto

Jedz ogórki, bo warto
Jedz ogórki, bo warto

Ogórki należy spożywać przez cały rok, jednakże ich rola jest najbardziej istotna w trakcie sezonu letniego. Jest to związane z panującymi w tym sezonie upałami. Chodzi o to, że ogórek to niemalże 97% woda. Przekłada się to na jego niską kaloryczność oraz możliwość ugaszenia pragnienia w bardzo szybkim tempie.

Dlaczego warto jeść ogórek?

Większość z nas nie przywiązuje większej uwagi do ogórka, a szkoda, gdyż posiada on wiele właściwości oraz wartości odżywczych. Chodzi przede wszystkim o to, że występują w nim spore ilości przeciwutleniaczy, a także kukurbitacyn. Ta obco brzmiąca nazwa sprawia, że organizm jest chroniony przed pojawieniem się raka. W ogórku występuje przede wszystkim woda, stąd przy jego pomocy mona doskonale nawodnić organizm w trakcie sezonu letniego. Warzywo to wykazuje działanie moczopędne, stąd powinny sięgać po niego przede wszystkim te osoby, które zmagają się z chorobami nerek oraz infekcjami układu moczowego. Nie ma lepszego sposobu na oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn oraz szkodliwych wodnych rodników. Warto zatrzymać się nieco dłużej przy cennej właściwości ogórka, która polega na możliwości zapobiegania nowotworom. Ogórki smakują nieco gorzko, jednakże z tego względu posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Jeśli w diecie mężczyzny nie brakuje ogórka istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na pojawienie się raka prostaty. Naukowcom udało się odkryć, że w trakcie regularnego spożywania ogórka rak trzustki również nie powinien pojawić się zbyt szybko. W omawianym warzywie występują też cenne flawonoidy, luteina oraz kwas kawowy. Kolejna cecha polega na gaszeniu pragnienia, co doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które mierzą się z nadciśnieniem oraz chorobami serca. Warto tutaj wspomnieć o tym, że w składzie ogórka występuje również potas, który dobrze wpływa na pracę serca oraz normuje ciśnienie krwi. W ogórku występuje witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E oraz K. Kiedy wziąć pod uwagę minerały w warzywie można znaleźć przede wszystkim wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Już na zakończenie warto wspomnieć, że ogórek doskonale poradzi sobie z nieświeżym oddechem, który przeszkadza wielu osobom. Ta cecha jest ściśle związana z obecnością chlorofilu, czyli zielonego barwnika. To on zajmuje się oczyszczaniem organizmu z toksyn oraz szkodliwych substancji. Dobrze wiedzieć jak on działa, a mianowicie chlorofil łączy się z wybranymi toksycznymi związkami. Ta cecha sprawia, że tkanki organizmu otrzymują zdecydowanie mniejszą dawkę szkodliwych substancji. Przykry pot oraz nieświeży oddech to już dłużej nie problem, kiedy w diecie występują odpowiednie ilości ogórka. Warto więc dodawać go do kanapek, sałatek oraz wzbogacać o niego wodę spożywaną razem z cytryną i kostkami lodu.