Chrup marchewkę dla zdrowia!

Chrup marchewkę dla zdrowia!
Chrup marchewkę dla zdrowia!

Marchewka zawiera sporo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, dlatego powinna gościć na stole każdego z nas. Warto wspomnieć o obecności beta-karotenu, który sprawia, że nie mamy problemów z oczami, poprawia się odporność, a nawet można zapobiegać nowotworom. Jakie jeszcze ma zalety marchewka?

Jakie właściwości posiada marchewka?

Marchewka doceniana jest już od wielu lat. W przeszłości miała kolor biały, a dopiero od kilku tysięcy lat znana jest w takiej postaci jaka trafia na dzisiejsze stoły, czyli pomarańczowa. Można także znaleźć żółte, czerwone, ciemnofioletowe bądź czarne warzywa. Jednakże pojawiają się one zdecydowanie rzadziej niż standardowy, czyli pomarańczowy kolor skórki. Klasyczna odmiana znajduje swoich fanów wśród osób, które lubią spędzać długie godziny na słońcu, gdyż przy pomocy warzywa opalenizna zachowuje się dłużej. Problemy sercowe oraz wzrok to kolejne przykłady, które powinny nakłonić do sięgania po marchew.

Warzywo zawiera spore ilości karotenoidów, czyli związków barwników, które są jednocześnie przeciwutleniaczami. Dzięki obecnym w marchewce beta-karotenie w organizmie wytwarzają się całkiem spore ilości witaminy A. Beta-karoten przyda się jednak nie tylko w przypadku zachowania długotrwałej opalenizny, ale umożliwia również zachowanie dobrego wzroku i lepszą odporność. Wszyscy, którzy zmagają się z problemami skórnymi, jak chociażby trądzikiem znajdą w marchewce swojego sprzymierzeńca. Dzięki niej zmarszczki pojawiają się zdecydowanie później niż w przypadku osób, które nie spożywają tego warzywa. Skóra muśnięta słońcem jest efektem nie tylko przesiadywania na wolnym powietrzu w upalne dni, ale również wypijania dwóch szklanek soku z marchewki. Ta ilość może jednak być zbyt wygórowana dla niektórych i w takim przypadku nadmiar witaminy A w organizmie zacznie działać niekorzystnie na wygląd skóry i całego organizmu (witamina A w nadmiarze jest toksyczna).

Marchewka wykazuje właściwości antynowotworowe i to również związane jest z obecnością beta-karotenu, a raczej jego rolą przeciwutleniacza. Przy jego pomocy istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na zmaganie się z wybranymi nowotworami, między innymi rakiem jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowego.

Warzywo to, a raczej pektyny, które się w nim znajdują są w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jest to związane także z występowaniem zespołu flawonoidów, które wykazują działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe oraz sprawiają, że serce otrzymuje większe ilości krwi. Te oraz inne właściwości sprawiają, że dobrze jest zaprzyjaźnić się z marchewką, przede wszystkim tą surową.