Tego nie jedz rano

Tego nie jedz rano
Tego nie jedz rano

Pierwszy posiłek każdego dnia odgrywa bardzo istotną rolę. Śniadanie musi być zjedzone do pół godziny po wstaniu, gdyż wtedy metabolizm zaczyna pracować na właściwych obrotach. Jednakże czas to nie jedyna rzecz, którą trzeba wziąć pod uwagę. Należy również skupić się na wyborze odpowiednich produktów. Czego należy unikać?

Wyeliminuj te produkty o poranku i będziesz czuć się lepiej

Rano nie należy jeść pomidorów, gdyż są one w stanie wywołać zgagę, refluks żołądka oraz wrzody, dlatego lepiej zjeść je na lunch oraz kolację, a nie jako pierwszy posiłek na pusty żołądek. Warzywa te są bardzo cenne, kiedy chodzi o ich wartości odżywcze, dlatego warto je spożywać codziennie, ale nie na śniadanie. Są idealną alternatywą dla drugiego posiłku, kiedy to doskonale sprawdzą się z jajecznicą oraz pełnoziarnistym pieczywem.

Na pusty żołądek nie należy spożywać również kawy oraz herbaty. Jest to związane z ich moczopędnym działaniem, dzięki czemu zmagamy się z nieprzyjemnym uczuciem odwodnienia. Uczucie to sprawia, że zamiast tryskać o poranku energią mamy ochotę wczołgać się pod kołdrę i uciąć sobie drzemkę. Kofeina zawarta w napojach sprawia, że człowiek odczuwa większy lęk, wzrasta ciśnienie krwi, a także występują wahania nastroju, które negatywnie wpływają na ogólne samopoczucie. Kwaśna kawa negatywnie wpływa na problemy trawienne. Nie oznacza to wcale, że po wymienione napoje nie można sięgać wcale. Są one dozwolone, jednakże po zjedzeniu pierwszego śniadania.

Słodkie płatki śniadaniowe nie są rozwiązaniem polecanym na śniadanie, gdyż w ich składzie można znaleźć więcej cukru niż w dostępnych na rynku słodyczach. Zdziwieni? Oprócz tego powstają one przy pomocy pszenicy, syntetycznych witamin oraz minerałów, sztucznych dodatków smakowych, barwników oraz słodzików. Taka mieszanka sprawia, że poziom cukru we krwi bardzo szybko rośnie, a do tego po jego zjedzeniu poziom energii szybko spada. Dzieci jedzące takie śniadanie mają większą szansę na uodpornienie się na działanie insuliny, co prowadzi do cukrzycy.

Słodkie bułeczki smakują i pachną wyśmienicie, jednakże nie należy rozpoczynać z nimi dnia. W ich składzie występują aromaty, margaryny pełne tłuszczów trans oraz cukru i drożdży. Na pewno nie są to składniki, które odpowiedzialny rodzic pragnie podać swojej pociesze na pierwsze śniadanie. Słodkie pieczywo warto zamienić na pełnoziarniste, a następnie wzbogacić chociażby o masło orzechowe.

W ostatniej kolejności należy wystrzegać się napojów gazowanych, które bogate są w cukier, sztuczne aromaty oraz barwniki i konserwanty. Jesteśmy zdecydowanie na nie!