Problemy żołądkowe po wypiciu kawy

Problemy żołądkowe po wypiciu kawy. Jak można pozbyć się tego problemu?
Problemy żołądkowe po wypiciu kawy. Jak można pozbyć się tego problemu?

Po wypiciu kawy może pojawić się zgaga i ból żołądka. Jednak rezygnacja z picia kawy jest trudna do osiągnięcia, ponieważ kawa dodaje energii, poprawia samopoczucie i poprawia metabolizm. Poza tym jest uwielbiana ze względu na jej smak i zapach. Co robić, aby móc pić kawę bez dolegliwości żołądkowych?

Dlaczego kawa powoduje podrażnienie i ból żołądka?

Kawa ma niskie, czyli kwaśne pH, to dlatego wpływa negatywnie na układ pokarmowy. Najczęściej jest to nadkwaśność, zgaga, a w konsekwencji może dojść do wrzodów żołądka. Picie kawy powoduje podrażnienie i ból żołądka oraz jelit, ponieważ są trudne do strawienia ze względu na woski- substancje tłuszczowe pokrywające zielone ziarna kawy. Jeszcze do niedawna uważano, że to kofeina jest winna dolegliwościom żołądkowym. Obecnie wiadomo już, że także kawa bezkofeinowa może być powodem bólu, czy nadkwasoty.

Jak pić kawę, by nie powodowała dolegliwości żołądkowych?

Wielu ludzi nie potrafi zrezygnować z kawy, ze względu na jej smak, aromat i właściwości pobudzające. Na szczęście niektórzy producenci kaw opracowali metodę usunięcia wosków z ziaren kawy, która jednocześnie nie zmienia jej właściwości. Osoby borykające się z problemami żołądkowymi po wypiciu kawy, powinni zaopatrzyć się właśnie w tego typu kawę. Kupując kawę, warto również wybierać łagodne rodzaje kawy, o niskiej kwasowości np. 100% Arabikę.

Kwaśne pH kawy, można nieco zmniejszyć dodając śmietanki lub mleka. Poza tym nie zaleca się pić kawy na czczo, ponieważ wtedy bardziej podrażnia żołądek. Picie kawy po zjedzeniu posiłku, powoduje, że substancje drażniące kawy nie będą miały bezpośredniego kontaktu ze ścianami żołądka. W przypadku, gdy powyższe zalecenia nie przyniosą oczekiwanego efektu, warto zastanowić się nad zmniejszeniem ilości wypijanych filiżanek w ciągu dnia oraz parzyć kawę o mniejszej intensywności, wsypując mniej łyżeczek do filiżanki.

Kawa z ekspresu zdrowsza od parzonej?

Kawa z ekspresu wydaje się lepszym wyborem, ponieważ gorąca woda ma kontakt z ziarnami kawy tylko przez krótki czas. Kawa najbardziej bezpieczna dla żołądka to ta z ekspresu ciśnieniowego. Ekspresy przelewowe przygotowują kawę znacznie dłużej, co oznacza, że kontakt wody z kawą jest dłuższy. Podobnie jest w przypadku parzenia kawy w tradycyjny sposób. Podsumowując, im dłuższy jest kontakt ziaren kawy z wodą, tym do naparu przechodzi więcej szkodliwych substancji. Warto wiedzieć, że świeżo mielona kawa ma najwięcej zdrowotnych właściwości oraz smakuje najlepiej.