Jak rozpoznać cukrzycę typu 2? Diagnoza i leczenie

Jak rozpoznać cukrzycę typu 2? Diagnoza i leczenie
Jak rozpoznać cukrzycę typu 2? Diagnoza i leczenie

Cukrzyca typu 2 jest chorobą wynikającą ze złego sposobu odżywiania, braku aktywności fizycznej, otyłości. Jest to rodzaj cukrzycy niezależnej od insuliny i stanowi 90% przypadków. Często mamy tutaj do czynienia z insulinoopornością, czyli zmniejszeniem wrażliwości tkanek na insulinę oraz względnym niedoborem insuliny.

Czym charakteryzuje się cukrzyca typu 2?

W porównaniu do cukrzycy typu 1, w cukrzycy typu 2 organizm wytwarza insulinę, ale nie wystarczająco dużo lub organizm nie jest w stanie jej wykorzystać. Jest to właśnie insulinooporność. Gdy nie ma wystarczającej ilości insuliny bądź nie jest ona właściwie wykorzystana, glukoza nie może przedostać się do komórek i jest jej za dużo we krwi. Prowadzi to do poważnych konsekwencji, takich jak: uszkodzenie nerwów i małych naczyń krwionośnych oczu, nerek i serca, a także jest ryzyko pojawienia się miażdżycy, zawału serca lub udaru.

Jak diagnozujemy cukrzycę?

Cukrzyca bardzo często przebiega bezobjawowo, lecz jeśli występują, są to: uczucie pragnienia, uczucie głodu, suchość w ustach, częste oddawanie moczu, zmęczenie, wolno gojące się rany, oraz drętwienie rąk i nóg. W przypadku gdy występuje kilka objawów, należy zgłosić się do lekarza na dalszą diagnozę. Wykorzystuje się badanie stężenia glukozy w osoczu na czczo, który wykonuje się po 8-godzinnej przerwie w jedzeniu. Jest też doustny test tolerancji glukozy- mierzy poziom cukru we krwi po 8-godzinnej przerwie w jedzeniu, następnie po 2 godzinach po wypiciu napoju z glukozą. Do tego testu wykorzystywana jest glukoza w proszku. Wykonuje się również test, bez względu na, to kiedy pacjent zjadł ostatni posiłek.

Leczenie cukrzycy

Leczenie farmakologiczne polega na przyjmowaniu tabletek przeciwcukrzycowych- metmofriny. Bardzo ważna jest dieta oraz obniżenie masy ciała. Zaleca się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia, które zawierają około 25 g błonnika na dobę. Konieczne jest ograniczenie spożywania cukrów prostych- czyli słodyczy, owoców w dużej ilości, produktów wysoko przetworzonych. Trzeba również zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie oraz zminimalizować spożycie sodu. Oprócz diety niezbędna jest aktywność fizyczna.

Produkty, które wspomagają leczenie cukrzycy to na przykład migdały, zjedzone przed posiłkiem regulują poziom cukru we krwi i zwiększają poziom insuliny. Fasola czerwona oraz gryka również pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Innym wspomagaczem leczenia cukrzycy jest cynamon, dzięki niemu glukoza jest szybciej metabolizowana.