Dieta podczas grypy

Dieta podczas grypy
Dieta podczas grypy

Grypa nie jest niczym przyjemnym, a szczególnie wtedy, gdy nie odpuszcza. Katar, łzawiące oczy, gorączka, bóle mięśniowo-stawowe i wiele innych dolegliwości skutecznie mogą uprzykrzyć życie choremu. Dlatego też warto poznać dobrze swój organizm, aby wiedzieć, jak leczyć grypę najlepiej, kiedy dosięgnie nas infekcja.

Dieta – bardzo ważny element w leczeniu grypy

To, co jesz, ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Umiejętne dobranie do jadłospisu składników odżywczych procentuje większą odpornością oraz lepszą pracą mózgu. Bardzo łatwo jednak poprzez złe nawyki żywieniowe stracić energię i chęć do życia. Słabszy układ immunologiczny to otwarta furtka dla wszelkich bakterii i wirusów, których jest coraz więcej w czasie jesienno-zimowych chłodów. Jeśli jednak dopadnie cię już infekcja, wzbogać swoje posiłki o kilka ważnych produktów, które pomogą ci szybciej dojść do zdrowia.

Jak leczyć grypę?

Jak wiadomo, nie ma żadnych antybiotyków na wirusy, dlatego grypę leczy się lekami wspomagającymi, np. witaminy rozpuszczalne, preparaty w saszetkach, inhalacje, tabletki przeciwzapalne itd. Do tego należy dodać ciepły koc, wietrzenie pokoju i wzmacnianie organizmu, poprzez dostarczanie mu solidnej dawki naturalnych witamin i minerałów. Gdzie ich szukać?

Oczywiście w pożywieniu. Wspaniałym remedium są świeże wyciskane soki z cytrusów, ale też innych owoców, które mamy pod ręką. Jak wiadomo, w owocach występuje mnóstwo cennych składników odżywczych, które wzmacniają organizm w czasie osłabienia. Dzięki nim pozbędziesz się także  toksyn z organizmu, które osłabiają układ immunologiczny. Oprócz cytryny pełniej witaminy C, czyli świetnego antyutleniacza warto dorzucić do soku jabłko, w którym zawarta jest pektyna, oczyszczająca jelita. Oczywiście nie można zapomnieć  o naturalnych antybiotykach, czyli czosnku i imbirze. Pierwszy z nich ma wspaniałe właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, natomiast drugi działa podobnie, a do tego pomaga udrożnić drogi oddechowe i jest świetny na mdłości przy migrenie czy grypie żołądkowej.

Cenne właściwości miodu

Bardzo ważnym składnikiem naturalnych soków  może być miód. Ten złocisty nektar pszczeli ma mnóstwo po wartości odżywczych dlatego, gdy zastanawiasz się jeszcze, jak leczyć grypę, sięgnięcie po miód będzie dobrym pomysłem. Oprócz tego, że wzmacnia serce i odżywia mózg, świetnie działa na niektóre bakterie. Zawiera się w nim dużo minerałów, m.in. potas, magnez, wapń czy żelazo, czyli podstawowe pierwiastki wpływające na pracę różnych układów w organizmie. Nie brakuje w nim także witamin, przede wszystkim z grupy B, C i A. Miód pomoże ci nie tylko wyleczyć grypę, ale też wpłynie na dobrą pracę twojego mózgu, dzięki czemu szybciej nabierzesz sił witalnych po przebytej chorobie.

Co jeszcze?

Oczywiście pamiętaj, aby twoja dieta była lekkostrawna, wolna do złych tłuszczy i słodyczy. Pokarm, musi być dobrze wchłanialny, aby nie powodował zbędnych problemów z trawieniem, a co za tym idzie z bólem brzuch i wzdęciami. W twoim jadłospisie powinny znaleźć się jajka gotowane najlepiej na miękko, chude mięso zawierające niezbędne do pobudzania odporność aminokwasy oraz ryby wzmacniające odporność dzięki kwasom omega3. Nie możesz też zapominać o dobrym nawadnianiu organizmu, minimum 3 itry chłodnych płynów (wspomniana wyżej soki, woda słaba herbata).

Po wypróbowaniu różnych sposobów radzenia sobie z infekcjami, na pewno będziesz wiedzieć, jak leczyć grypę, aby szybko odzyskać utraconą energię.