Cała prawda o wieprzowinie

Cała prawda o wieprzowinie
Cała prawda o wieprzowinie

Wieprzowina to mięso, które regularnie gości na polskich stołach. Spożywa się ją zarówno w trakcie śniadania, jak i obiadu, a także kolacji. Charakteryzuje się przystępną ceną i dobrym smakiem. Warto mieć jednak na uwadze, że nie jest ona zdrowa, a wręcz powinno się jej wystrzegać. Dlaczego należy zrezygnować z ulubionego schabowego?

Dlaczego nie należy jeść wieprzowiny?  

Regularne zjadanie wieprzowiny może odbić się w bardzo negatywny sposób na ludzkim organizmie. Jedną z najczęściej pojawiających się dolegliwości jest podwyższony poziom cholesterolu, co przekłada się na występowanie różnych chorób serca. W dalszej kolejności wymienia się zapalenie wątroby typu E. Ten rodzaj zapalenia nie wiążę się z jakimikolwiek skutkami ubocznymi w sytuacji zdrowych osób. Jednakże, kiedy odporność jest gorsza, pojawia się gorączka, osłabienie, wymioty, bóle stawów, żółtaczka i zwiększenie gabarytów wątroby. Omawiane zapalenie jest bardzo niebezpieczne, kiedy kobieta jest w ciąży, gdyż istnieje większe prawdopodobieństwo na wystąpienie niewydolności wątroby. Wielokrotnie powoduje również śmierć zarówno u matki, jak i dziecka.

Spożywanie wieprzowiny może wywołać zakażenia bakteryjne, wirusowe oraz pasożytnicze. W związku z tym zabronione jest zjadanie surowego, albo nie do końca ugotowanego mięsa ze świni. Tylko i wyłącznie wysoka temperatura sprawia, że drobnoustroje zostają usunięte i nie zagrażają zdrowiu oraz życiu człowieka.

Regularnie zjadana wieprzowina powoduje także nowotwory. Mowa o jelicie grubym, przełyku, płucach oraz trzustce. Badania pokazują, że jeśli człowiek będzie zjadał codziennie jedną parówkę bądź inny produkt wieprzowy o takiej masie, ma on o niemalże 20% większą szansę na wystąpienie raka jelita grubego niż osoba, która z wieprzowiny zrezygnowała. Wieprzowina to także marskość wątroby, a także jej nowotwory. W związku z tym należy zdecydowanie wystrzegać się czerwonego mięsa, a wieprzowiny przede wszystkim, gdyż jest ona najmniej wartościowym mięsem wśród wszystkich dostępnych na rynku.

Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że w niektórych krajach móżdżek wieprzowy jest istnym przysmakiem. Nie należy po niego sięgać pod żadnym pozorem, gdyż ludzki układ odpornościowy traktuje tkankę znajdującą się w mózgu świń jako intruza i zaczyna produkcję przeciwciał. Może się to skończyć źle dla stanu zdrowia osoby rozkoszującej się takim „rarytasem”.